Witajcie!
Dzisiaj, z racji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, chciałabym podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na świąteczne pierniki! Przepis dostałam od mojej siostry i trochę go zmodyfikowałam. Ciasto wyrabia się szybko, a już samo wycinanie kształtów to sama przyjemność. Zapraszam!
PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNIKI
Widoczne na wszystkich zdjęciach pierniki zostały wykonane z dwóch porcji ciasta. Poniżej podaję składniki na jedną porcję:
SKŁADNIKI
- ok. 500 ml miodu;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżeczki sody;
- 1,5 kg mąki;
- 3 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 kostka masła;
- 2 przyprawy do piernika.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- masło roztapiamy na małym ogniu razem z miodem, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do ostygnięcia;
- jajka ubijamy z cukrem na gładką masę;
- mąkę mieszamy w misce z sodą i przyprawami (ja oprócz gotowych mieszanek dodałam świeżo zmielone ziele angielskie, gwiazdki anyżowe i cynamon;
- do tak przygotowanej mąki dodajemy ubite jajka i przestudzone masło z miodem (może być delikatnie ciepłe, nie może natomiast stężeć, proponuję zostawić troszkę, żeby później dolać gdy ciasto będzie zbyt kruche), całość zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli po ok 10 minutach ciasto będzie nadal kruche należy dodać miodu, jeśli zbyt kleiste podsypać odrobiną mąki);
- piekarnik nastawiamy na około 180 stopni;
- gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na placek grubości około 1 cm;
- wycinamy kształty ograniczone jedynie naszą wyobraźnią;
- układamy pierniki, w odstępach, bo trochę urosną, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można posmarować masłem, ale tylko za pierwszym razem, wszystkie możemy upiec na jednym arkuszu) i wstawiamy na max. 15 minut (wszystko zależy od grubości ciasta);
- po tym czasie cieszymy oczy naszymi wypiekami i dekorujemy wedle uznania, można czekoladą, lukrem, wiórkami kokosowymi, kolorowymi pisakami i posypkami, itp.
Jeśli chodzi o lukier, ja robię go na bazie soku z cytryny i odrobiny wody. Mieszamy dwie szklanki cukru pudru z sokiem z cytryny. Dodajemy sok w małych ilościach tak żeby lukier nie wyszedł za rzadki. Można dodać barwniki spożywcze dla uzyskania różnych kolorów. Dalej już tylko można dekorować:)
Ja moich pierników jeszcze nie udekorowałam, zrobię to w ten weekend. Na pewno pochwalę się efektami swojej pracy:)
Życzę udanych wypieków