wtorek, 9 grudnia 2014

RESTAURACJA KŘÍŽOVÝ VRCH W JESENIKU

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik

Z okazji mikołajek, zostałam zaproszona na kolację do jednej z moich ulubionych restauracji  w czeskim Jeseniku. Pomyślałam więc, że podzielę się z Wami opinią na jej temat. Może ktoś z Was o niej nie słyszał, może będąc w tamtych okolicach skorzystacie z okazji i odwiedzicie to miejsce. Jedno mogę Wam zagwarantować, nie zawiedziecie się! Z racji tego, że ja mieszkam w pograniczu polsko-czeskim, bardzo często korzystam z możliwości "wyskoczenia" na kolację za granicę:)


Kuchnia czeska jest bardzo smaczna, ale przy tym dość ciężka i kaloryczna. Gdybym miała się żywić tak na co dzień to nie dałabym rady, ale okazjonalnie to jak najbardziej polecam! Czesi słyną z dań mięsnych (nie, nie jedzą tylko smażonego sera!), głównie jest to wieprzowina i dziczyzna, duszone w rozmaitych sosach lub grillowane.  Jako dodatek serwowane są ziemniaki (cz. brambory) lub knedle, bez których żaden gulasz nie miałby racji bytu. Należy pamiętać, że Czesi nie mają w zwyczaju, tak jak my, jadać do dania surówek czy świeżych warzyw, więc najczęściej nie ma ich w zestawie. Moim absolutnym faworytem w zimie jest zupa czosnkowa! Uwierzcie mi, że lepszej nigdzie nie zjecie.

Wyżej wspomniana restauracja to Křížový vrch w Jeseniku. Specjalnością ten restauracji jest właśnie dziczyzna. Menu zmienia się w zależności od pory roku i dostępności danych produktów. W lecie prym wiodą dania z  grilla,  znajdującego  się na  zewnątrz  przed  wejściem  głównym.  Na  jesień królują  dania z grzybami, a w zimie możemy delektować się mięsem pieczonym i duszonym w rozmaitych sosach.

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik

Wnętrze urządzone jest w stylu myśliwskim. Według mnie najlepszy klimat jest tam w zimie. Od wejścia wita nas zapach cynamonu, anyżu i palącego się drewna. Po lewej stronie znajduje się kominek z otwartym paleniskiem oraz mięciutka kanapa przed nim, w tle słychać świąteczną muzykę. W sobotę było mało osób, więc można było naprawdę się zrelaksować przed kominkiem i spokojnie porozmawiać. 

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik
Przyjeżdża tam wielu Polaków, więc menu jest po naszemu, a i obsługa mówi po polsku. Można też płacić w złotówkach. Jeśli chodzi o samo jedzenie... ja jadam bardzo mało mięsa, ale gdy tam jestem to nie mogę się powstrzymać. Staramy się za każdym razem zamawiać coś innego, a biorąc pod uwagę fakt że menu ciągle się zmienia, to nie jest to takie trudne. Tym razem zamówiliśmy Gulasz z dziczyzny z knedlami i Pieczone żeberka w marynacie miodowej z 1/2 kolby kukurydzy i ciabattą. Do picia, z racji tego, że nie byłam kierowcą, zamówiłam filiżankę ponczu (no może dwie), który był tak pyszny, świąteczny i pachnący anyżem, aż miło. Co mogę powiedzieć o jedzeniu - przepyszne. W tej restauracji posiadają wielką umiejętność robienia sosów! Każde danie z sosem jest obłędne, a składniki tak dobrane, że łącząc się ustach dają dużą przyjemność doznań smakowych :) 

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik

Polecić mogę również desery. Są bardzo smaczne i efektownie podane. Dla przykładu, Creme Brulee i Pieczoną Gruszkę dostaniemy do stołu płonące. Robi to szczególne wrażenie, gdy na zewnątrz jest już ciemno, a kelner przygasza na chwilę światła. 


Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik




Będąc tam koniecznie spróbujcie Rezane piwo. Jest ono dwukolorowe, a powstaje w wyniku odpowiedniego nalewania piwa jasnego i ciemnego. Piwoszem nie jestem, ale to mi bardzo smakuje. 

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik

A teraz najważniejsze, ceny. Mimo wysokiego poziomu podawanych dań, ceny według mnie nie są wysokie. Za dania z wyżej opisanej kolacji (tj. dwa dania główne, dwa poncze i cole) zapłaciliśmy 460 koron co na nasze daje ok. 75 zł.  Więc jak na dania z dziczyzny to chyba nie jest wygórowana cena :) 
Dania które mogę polecić, bo próbowałam:
  • Pieczona kaczka w sosie pieprzowym;
  • Medaliony z przepiórki w sosie grzybowym;
  • Grillowany jeleń w sosie na czerwonym winie;
  • Pieczone żeberka w marynacie z sosem BBQ;
  • Gulasz z dziczyzny;
  • Gulasz z jelenia;
  • Gulasz z sarny (sarnina jest mięsem zdecydowanie słodszym i delikatniejszym niż jeleń).

Dojechać możemy tam kierując się z Głuchołaz na Jesenik. Poniżej mapa dojazdu, a tu link jak dojechać. Trzeba pamiętać, że restauracja znajduje się dość wysoko, więc w zimie dojazd jest utrudniony (pojawiła się już informacja o łańcuchach na koła w razie śniegu), ale jedzenie i widoki są tego warte. 

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik

Křížový vrch w Jeseniku, restauracja Jesenik

Dodatkowo w restauracji znajduje się kącik zabaw dziecięcych, także rodzice mogą na chwilę zostawić tam swoje pociechy i delektować się podanym posiłkiem.
Podsumowując, dziękuję za przeczytanie mojego wywodu i jeszcze raz zachęcam do odwiedzenia restauracji Křížový vrch.

Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz